Ilda Simonian, geboren in Istanbul, ontdekte al op zeer jonge leeftijd haar liefde voor de zangkunst. De melancholische Armeense liederen. Het perfectionisme dat ze nastreeft tijdens haar optredens, onderstreept haar professionaliteit.

Ilda is een zangeres met een boodschap, die haar publiek kennis wil laten maken met het brede repertoire van Armeense componisten en volksliederen. Dat repertoire bestaat onder meer uit eeuwenoude liturgische gezangen en uit werken van Sayat Nova, Komitas, Melikian, Merangoelian, Ganatsjian, Hekimian, Balian, Adzjemian, Avedisian, Alemshah en Mazmanian. Haar repertoire omvat niet alleen de grote Armeense componisten, maar ook westerse klassieke muziek van onder meer Scarlatti, Mozart, Schubert. Moravian Folk Poetry in songs of Leoš Janáček. 

Unique ontdekkingsreis door de eeuwen naar Armeense Muziek met fascinerende zangeres ilda Simonian

 

Inspiratie

De Armeense cultuur is een belangrijk deel van haar identiteit. Haar missie is daarom ook haar publiek deelgenoot te maken van de rijkdom en kracht van de Armeense muziek. “Ik beleef de muziek heel intensief. Zij is zo sterk een deel van me dat zij me steunt als ik me verdrietig voel, maar ook als ik gelukkig ben.” Sinds begin jaren ’90 woont Ilda in Amsterdam. “In Amsterdam voel ik me thuis. Al sinds de zeventiende eeuw is er een kleine Armeense gemeenschap gevestigd in Amsterdam. Die stroom werd groter na de Tweede Wereldoorlog. Dat gegeven stimuleert me om mijn muzikale identiteit te delen met anderen. Een geschiedenis van het vallen en stijgen van de middeleeuwen tot vandaag.